Categories
Articole

Arganul, Aurul Marocului

Uleiul de argan a devenit în ultima perioadă foarte cunoscut. Se știu despre el atât de multe lucruri, de la imensele sale beneficii la multiplele sale utilizări, însă mai puțin cunoscută este originea și modul în care acesta este extras.

Extragerea Arganului, O Muncă Colosală

Acest ulei prețios nu se produce decât în Maroc, ceea ce îl face să își merite fiecare bănuț. Este nevoie de 30 de kilograme de fructe de argan pentru un singur litru de ulei. Un singur copac nu produce mai mult de un kilogram de fructe de argan, deci este nevoie de peste 30 de copaci pentru un litru de ulei.

Fructele de argan sunt ca și aspect, o combinație între măsline și nuci. La exterior avem de a face cu un fruct foarte asemănător măslinei, poate doar puțin mai mare, însă sub acest înveliș se află nuca în care se găsesc semințele. Abia din aceste semințe, cel mult trei, se extrage uleiul de argan. Fascinant mai este și modul în care se produce, manual de către femeile din țara respectivă fiind un proces ce necesită foarte mult timp și o muncă de migală.

Pentru uleiul cosmetic presarea se face la rece pentru a-și păstra intacte toate calitățile. Uleiul rezultat are o culoare aurie, de aici și denumirea de aurul Marocului, cu un miros fin datorat faptului că semințele nu sunt prăjite. Toate aceste pentru ca o sticluță din acest elixir să ajungă la noi și să ne fascineze cu efectele sale.

Secretul Femeilor Din Maroc

Femeile din Maroc folosesc acest ulei cu mult înaintea noastră. Cu ajutorul arganului, ele se mențin mai mult timp tinere, cu o piele de invidiat chiar și într-o țară în care soarele este permanent pe cer.

Datorită efectelor sale, pielea destul de expusă la soare a femeilor din acea zonă, își păstrează hidratarea și suplețea, arganul ținând ridurile la distanță. Există o diferență între uleiul de argan folosit în cosmetică și cel ce se poate folosi la gătit.

Uleiul de argan este foarte bun și în prepararea mâncărurilor, în Maroc acesta este principalul său scop, însă există o diferență între prepararea uleiului de argan alimentar și cel cosmetic. Uleiul de argan alimentar este un ulei preparat la cald, adică înainte de extracție semințele se încălzesc pentru a facilita procesul. Mirosul este mai puternic dar la fel de aromat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *