Categories
Articole

Cum ne afectează razele ultraviolete

Expunerea indelungata la razele soarelui ne afecteaza cu siguranta, pe langa faptul ca favorizam aparitia cancerului de piele, dupa expunere adesea ne simtim rau, ajungem sa avem insolatie, iar dupa cateva zile ni se decojeste pielea iar bronzul va fi insesizabil. Marea problema este ca oamenii in general nu stiu cat sa stea la soare pentru a nu fi afectati, iar de multe ori se ajung la tot felul de arsuri solare.

Insa, pe langa arsurile solare si cancerul de piele, iata cum ne mai pot afecta razele soarelui:

1. Sanatatea pulmonara
Cei care traiesc la sat sunt mai feriti de aceste probleme, insa daca locuiti intr-o zona sau o aglomeratie urbana densa cu trafic intens sau fabrici, trebuie sa stiti ca soarele va face ca aerul pe care il respirati zi de zi sa fie mult mai daunator si murdar decat ar fi el in mod normal. Lucrul aceste se datoreaza din pricina razelor UV, acestea declansand eliberarea chimicalelor care s-au format in smoguri in aerul poluat si murdar.

2. Eczeme și psoriazis
Un studiu australian a adus la suprafata faptul ca in zonele insorite ale tarii, copiii sunt susceptibili de a dezvolta eczeme si psoriazis mai mult fata de cei care traiesc in zonele de nord.

3. Sanatatea ochilor
Trebuie sa stim de la inceput ca ochelarii de soare nu sunt doar de dragul modei, acestia ne si protejeaza impotriva razelor ultraviolete care sunt daunatoare pentru organismul nostru, dar, de asemenea, ne pot deteriora vederea. Expunerea directa la lumina ultravioleta va deteriora retinele, iar daca expunerea este continua, acestea pot duce pana la degenerare maculara, cataracta sau gaucom. Insa, daca cei mici petrec un timp rezonabil in aer liber, vor fi mai putin suspectabili de a dezvolta miopie de-a lungul vietii.

4. Migrene si dureri de cap
Lumina puternica de la soare si expunerea indelungata la razele UV poate degenera mai multe dureri de cap, pana la niste migrene severe sau insolatie. Ele afecteaza si disconfortul general, iar cel mai recomandat ar fi ca atunci cand iesim in bataile puternice ale razelor soarelui sa ne protejam atat capul, cat si celelalte parti ale corpului.