De ce să permiți comentariile doar cu aprobare

Am avut destul de multe bloguri, site-uri generaliste și pe diverse nișe/micro-nișe și la fiecare dintre ele am permis postarea comentariilor doar cu aprobarea mea sau a unuia dintre moderatori în cazul site-urilor mai mari de care timpul nu-mi permitea să mă ocup.

Probabil vă gândiți că făceam asta de teama spam-ului și că n-aș folosi un plugin pentru a nu risca ceva spam (Akismet, bineînțeles). Ei bine foloseam și plugin-ul anti-spam și totuși aprobam manual fiecare comentariu chiar dacă în unele zile era vorba de câteva zeci iar în alte zile de câteva sute.

Ideea e că țineam și încă țin foarte mult la părerile și feedback-ul pe care-l primesc de la cei ce-mi intră pe site-uri și tocmai din această cauză răspund la aproape toate comentariile și la aprob manual. Pe lângă faptul că îmi place să țin o strânsă legătură cu cititori, acest lucru e un plus de siguranță deoarece nu-mi pun 100% încrederea în pluginul (destul de bun totuși) anti-spam.

Lăsând și acest aspect la o parte, spam-ul, mai rămân și haterii care înjură/jignesc fără să aibă vreun motiv bine întemeiat ci doar vor să fie băgați în seamă sau să-i strice vibe-ul unui om pe care uneori chiar îl afectează genul ăsta de comentarii. De reținut e că aprob criticile constructive/sfaturile/părerile (fie ele și de rău) întotdeauna, singura condiție fiind să nu mă ofenseze pe mine în vreun fel și să încerce să mă trimită la origini sau după cine știe ce rude moarte.

Dacă nu aveți vreo problemă cu înjurăturile sau jignirile și lăsați comentariile la voia oricui, bazându-vă doar pe siguranța pe care vi-o oferă filtrul anti-spam atunci v-aș spune, din propria experiență, să vă mai gândiți o dată deoarece vulerabilități și metode de a fenta filtrele pot apărea oricând și nimeni nu-și dorește să se trezească peste noapte cu sute de comentarii spam.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?