Digital Detox în călătorie – etapele emoționale prin care putem trece

Un nou studiu pune in lumina diferitele etape emotionale posibile atunci cand alegem sa ne deconectam de tehnologie si de retelele sociale atunci cand calatorim.

Sa calatorim fara « Google Maps » si « TripAdvisor », fara retele sociale… Digital Detox reprezinta o tendinta destul de dificila atumci cand nu ne-am obisnuit cu ea si vrem sa calatorim.

Curiosi sa cunoasca ceea ce simt turistii care vor sa incerca aceasta experienta, cercetatorii britanici si neo-zeelandezi au examinat impactul turismului fara conexiune asupra reactiilor emotionale si relationale ale calatorilor. Concluziile au fost publicate in 14 august in « Journal of Travel Research »

In total, 24 de participanti, proveniti din tari diferite, au calatorit in 17 tari si regiuni de-a lungul studiului. Majoritatea au fost deconectati de la internet mai mult de 24 de ore. Ceea ce au simtit si impresiile lot, au fost adunate in chestionare si declaratii facute inainte, in timpul si dupa deconexiune.

Fara surpriza insa, studiul pune in lumina ca unele sentimente de neliniste, de frustrare si de sevraj au fost resimtite de catre participanti, dar si de acceptare, de eliberare si de placere, care au aparut treptat.

Participantii au mai suferit de stari de anxietate, de frustrare in destinatiile urbane mai mult decat in cele rurale. Si grija cea mai mare a fost ca nu pot semnala celorlati ca sunt bine si ca nu au probleme. Cei care au calatorit in cuplu sau in grup nu au avut aceste probleme.

Numerosi participanti au indicat faptul ca au primit excelente sfaturi de la localnici cu privire la locurile sau adresele de vizitat, care nu figurau pe niciun ghid dar care meritau sa fie descoperite.

Dupa ce s-au reconectat, foarte multi dintre ei au fost bulversati de numarul de mesaje si de notificari pe care le-au primit. Apreciind foarte mult schimburile cu localnicii, unii dintre ei au decis sa mai apeleze la digital detox si pe viitor.

S-au constatat urmatoarele- anumiti participanti au apreciat foarte mult experienta de deconectare imediat sau dupa ce au intampinat unele mici dificultati la inceput, in timp ce altii, au avut nvoie de mult mai mult timp pentru accepta aceasta situatie.

Foarte multi au mai subliniat faptul ca au fost mult mai atenti si mai concentrati asupra mediului si lucrurlor din jur atunci cand au fost deconectati. Asta in loc sa se lase distrasi de mesajele pe care le tot primeau sau tot felul de notificari pe retelele sociale.

Nu trebuie sa uitam deci ca vacantele sunt pentru a ne deconecta de cotidian si pentru a ne elibera spiritul. Ne ajuta deci sa profitam din plin de momentele petrecute in familie sau in natura. Adevaratele momente trebuie sa fie traite din plin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?