Categories
Articole

Muzeul Ouălelor Încondeiate

In Moldovita se afla un Muzeu al Oualor Incondeiate. Pe langa faptul ca zona este cunoscuta in special datorita manastirii de nota 10 aflata in patrimoniul UNSECO, aici se afla si acest muzeu interesant.

Intrand in muzeu, veti vedea 3 colectii, doua fiind decorate de doamna Lucia, iar a treia fiind realizata de-a lungul anilor, avand drept punct de plecare tarile de pe glob. Acest muzeu se poate bucura de un palmares destul de bogat. Au fost realizate expozitii in 11 tari, de-a lungul a 22 de ani de existenta. Muzeul a reusit sa adune 118 expozitii internationale si nu se poate vorbi despre o expozitie la care sa fi participat si sa nu fi primit premii.

 Ouale mestesugite de cea care a deschis muzeul, au ajuns in 54 de tari ale lumii. Pe vremuri oamenii din Moldovita ciocneau astfel de oua incondeiate si le mancau pentru ca aveau destule. Erau insa localnici care le sfinteau la biserica si le tineau in casa precum o icoana. Acesta este motivul pentru care printre exponatele muzeului sa numara si niste oua stravechi, acestea avand peste 100 de ani.

 Cel mai vechi ou a fost realizat in urma cu 140 de ani. Oul bucovinean se incodeiaza in stil traditional, acesta fiind decorat cu ceara de albine, apoi vopsindu-se. Ceara se sterge, iar sub ceara ramane modelul. Culorile traditionale sunt galbenul, albul, rosul si negrul. Pentru a se incondeia aceste oua, artistii folosesc o pensula speciala numita chisita.

Folosind aceasta pensula, ei reusesc sa traga niste linii foarte fine, ce reusesc sa transfomre un simplu ou intr-o opera de arta. Aceasta tehnica a fost adusa in zona de catre populatia slava. Modelele expuse in muzeu sunt unicate, iar in momentul de fata, numarul oualor unicat din muzeu ajunge la un numar de zece mii, din care peste jumatate sunt vandute pe toate meridianele globului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *