Muzică streaming – Spotify vs. Deezer

Spotify sau Deezer? Gratie acestui comparativ descopera care este cel mai bun serviciu de streaming muzical disponibil actualmente.

Deezer si Spotify sunt platforme de streaming muzical, cele mai utilizate la momentul actual. De la lansare in urma cu peste 10 ani, au reusit sa seduca cateva milioane de utilizatori. Spre exemplu, in iulie 2017, gigantul suedez avea 60 de milioane de abonati in lumea intreaga. In paralel, Deezer, mai putin dezvoltat la nivel international, avea in jur de 10 milioane de utilizatori.

Pret. Deezer si Spotify dispun ambele de o oferta gratuita si de abonamente premium. Versiunea gratuita Spotify ofera accesul la integralitatea catalogului platformei, la care te conectezi fie de la computer, laptop, tableta sau smartphone. De notat este ca pe smartphone nu poti asculta muzica decat random. Pentru 9,99 euro pe luna abonamentul Premium permite eliminarea acestor restrictii si descarcarea unor playlist-uri pentru a le asculta offline. Versiunea gratuita Deezer este extrem de asemanatoare concurentului sau. Toate bucatile de pe site sunt accesibile in calitate standard si playlist-urile sunt intrerupte de publicitate. Atunci cand folosesti aplicatia pentru smartphone, functia treci la urmatorul cantec este limitata la sase click-uri pe ora si playlist-urile sunt puse automat in mod random.

Catalog. Un lucru este de necontestat, aceste doua platforme nu duc lipsa de alegeri in ceea ce priveste catalogul. Libraria Deezer adaposteste numai putin de 40 de milioane de titluri si cea Spotify 30 de milioane. Este bine de stiut ca fiecare catalog in parte este usor diferit, de la o tara la alta, nu trebuie deci sa fii surprins daca constati acest lucru. S-ar putea ca, aflat in deplasare intr-o alta tara, sa nu ai acces la listele tale preferate.

Interfata. Spotify si Deezer sunt accesibile pe web si sub forma unei aplicatii pentru Windows, Mac, Android si iOS. Gratie unui design minimalist, platforma Deezer este probabil mai simplu de folosit decat Spotify. Meniul, care este afisat in partea stanga a ecranului este compus din Home, My Music, Player, Notifications si Search. Spre deosebire de Deezer, aplicatia Spotify este putin mai complexa. Exista o coloana laterala care ofera acces la home page, la biblioteca si la playlist. Exista si un meniu orizontal, o bara de cautare. Te obisnuiesti usor cu prezentarea Spotify si cu scrisul alb pe fond negru.

Descopera muzica. Deezer si Spotify au fiecare functionalitati care ii permit utilizatorului sa primeasca recomandari muzicale personalizate. Pe Deezer, una din acestea se numeste Flow si este subtitrata „coloana ta sonora personalizata”. In momentul in care dai click esti redirectionat spre un playlist special creat pentru tine. Bineinteles, nu este vorba decat despre un algoritm, acesta ar putea genera erori in materie de gust. Dar, trei sferturi din melodii le nimereste. Atunci cand te conectezi la Deezer de pe un browser vei avea acces la rubrica De ascultat. Este vorba despre o pagina care se prezinta asemeni unui blog care iti recomanda zilnic cantece noi si albume. Pe Spotify recomandarile sunt divizate in diferite playlist-uri si fiecare reprezinta (mai mult sau mai putin) un stil de muzica pe care il asculti.

Spotify si Deezer au devenit atat de similare incat este dificil sa le departajam. Drept urmare, alegerea se va face in functie de gusturile fiecaruia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?