Categories
Filme

Review Film: Jigsaw – Moștenirea

Cred că sunt printre puținii oameni care au avut răbdarea de a vedea în doar câteva zile toate părțile filmului Saw. Ei bine, deși nu sunt amator de filme horror, Saw mi s-a părut puțin diferit și i-am acordat o șansă fiecărei părți din serie.

Deși apărut în 2004, prima parte din Saw, am vizionat-o cu interes abia în 2017, apoi am continuat până la Saw VII. Evident că unele filme ale seriei sunt mai bune, altele mai slabe dar fiecare conține ceva special.

Ultimul film din seria Saw a avut premiera în România la finele anului 2017 dar eu am reușit să-l văd abia acum câteva zile.

Aproape că uitasem de faimosul personaj John Kramer alias Jigsaw, care practic a făcut din din toată seria ceva extraordinar prin rolul complex și interpretarea fără cusur, dar mai ales prin metodele sadice și foarte bine gândite prin care testa dorința oamenilor de a trăi.

În ultimul film apărut, practic acțiunea se mută 10 ani mai târziu. O serie de crime misterioase au loc în oraș iar toate cadavrele după examinare duc către același om care ucide cu sânge rece prin tehnici obscure și sadice, Jigsaw.

Cum este posibil ca Jigsow să ucidă la mai bine de la un deceniu de la moartea sa? Aceasta este întrebarea principală a filmului, care stă pe buzele anchetatorilor și a celor ce investighează cadavrele. Deși John Kramer este mort de o boală necruțătoare, toate indicile duc la el iar acest lucru practic pare imposibil.

În urma crimelor săvârșite de John Kramer alias Jigsaw, începe să se formeze și o comunitate de oameni ce admiră faptele sale. Deși Jigsaw punea câțiva oameni să joace după regulile sale, acesta nu este un psihopat sadic, ci este mai degrabă un răzbunător.

Fiecare persoană supusă jocului a făcut în decursul vieții ceva rău iar Jigsaw consideră că respectivul trebuie să plătească pentru păcatele făcute. Dacă ar trebui să compar, aș zice că persoanjul Dexter se aseamănă cel mai mult cu personajul John Kramer.

Ultimul film al seriei, se numește ”Moștenirea„ ceea ce ne dă de la bun început un indiciu destul de important despre acțiune. Ulterior numele a fost schimbat din ”Saw Legacy„ în ”Jigsaw„.

Din moment ce Jigsaw este mort, iar la numele filmului se adaugă ”moștenirea”, este clar că Jigsaw înainte de moarte instruiește pe altcineva care să continue seria de „jocuri”.

Cine este cel instruit? Asta veți descoperi doar vizionând filmul, căci nu ar avea niciun farmec să dezvalui aici. Am văzut filmul pe 123movies.com imediat ce a apărut online pe net, într-o calitate mai slabă, dar finalul chiar este puțin neașteptat, ceea ce nu face din vizionarea filmului o pierdere de timp.

Recunosc că nu este chiar cea mai reușită parte din seria Saw, însă cum am spus anterior, nu este chiar o pierdere de timp. Consider că acțiunea a fost puțin mai low cost, iar faptul că nu Jigsaw este autorul jocurilor și invențiilor, parcă face acțiunea să pară puțin slabă, ceea ce demonstrează că nimeni nu îl poate egala pe Jigsaw cel care punea oamenii în situații limită și dorea să vadă cât de puternică este dorința lor de a supraviețui.