Categories
Articole

Stresul, Boala Secolului 21

Stresul, o afecțiune de cele mai multe ori ignorată, stă printre motivele principale ce ne afectează ritmul zilnic. Fie că este vorba despre stres cauzat de probleme personale sau de cele profesionale, el ne poate da viața peste cap într-un mod mult mai grav decât ne-am imaginat vreodată.

De La Locul De Muncă În Viața Personală

De câte ori nu s-a întâmplat ca după o zi epuizantă, în care șeful nu a făcut decât să se plângă, să ajungi acasă și să țipi la oamenii care nu au nici o vină și la care ți cu adevărat. Toate aceste reacții îți afectează mai mult decât ai crezut viața personală. Dacă lași stresul de la birou să vină cu tine acasă, greșești! După acea zi epuizantă trebuie să iei loc pe un scaun, să inspiri adânc și să lași tot stresul la birou. Familia ta nu are nici o vină.

În timp stresul duce la afecțiuni ale inimii, la Alzheimer sau pur și simplu ne poate face mai vulnerabili în fața oricărei afecțiuni întâmpinată de organismul nostru. Pare greu de crezut că acea criză declanșată de stres poate avea repercusiuni pe termen lung, dar se pare că în timp sănătatea noastră, nu numai cea psihică, se degradează datorită stresului.

Stresul Ne Afectează Somnul

Dacă suntem stresați, calitatea somnului nostru scade. De la cele câteva ore obligatorii de somn pe noapte, ajungem să dormim doar două sau trei. Problemele cotidiene ar trebui uitate odată ce ne așezăm cu capul pe pernă. Iar dacă nu dormim orele necesare refacerii organismului nostru, acesta va rămâne obosit urmând ca a doua zi să fim și stresați și fără chef de viață. Pentru a avea un somn liniștitor lăsați dosarele de la birou acolo, nu le aduceți acasă, faceți-vă un ceai relaxant sau o baie mai lungă și nu vă gândiți la faptul că vă așteaptă o zi plină.

O altă consecință a unei vieții trăite în stres mai este și faptul că ne îngrășăm mult mai rapid. Legătura dintre stres și luarea în greutate este cât se poate de strânsă. De cele mai multe ori când suntem stresați vrem să mâncăm ceva, și nu stăm la o masă sănătoasă ci vrem ceva care poate fi mâncat în picioare, deci junk food sau dulciuri.

Efectele stresului asupra organismului nostru sunt cu mult mai nocive decât am putea să le prezentăm aici, trebuie doar să tragem un semnal de alarmă, să ne gândim că sănătatea noastră este mai presus de locul de muncă și să ne acordăm un moment doar pentru noi. O viață fără prea mult stres este o viață trăită frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *